top of page

Portföyünüzü Çeşitlendirmek için İpuçları

Piyasa patladığında, bir hisse senedini satın aldığınız fiyattan daha düşük bir miktara satmak neredeyse imkansız görünüyor. Ancak her an piyasanın ne yapacağından asla emin olamayacağımız için, her türlü piyasa koşulunda iyi çeşitlendirilmiş bir portföyün önemini unutamayız.


Bir ayı piyasasında potansiyel kayıpları hafifleten bir yatırım stratejisi oluşturmak için , yatırım topluluğu emlak piyasasının bir ev satın almak için vaaz ettiği aynı şeyi öğütler: "konum, konum, konum". Basitçe söylemek gerekirse, tüm yumurtalarınızı asla tek bir sepete koymamalısınız. Bu, çeşitlendirme kavramının dayandığı merkezi tezdir.


Portföy öncesi bilgi

  • Yatırımcılar, çeşitlendirme kavramının dayandığı ana tez olan tüm yumurtalarını (yatırımlarını) tek bir sepete (güvenlik veya pazar) koymamaları konusunda uyarılır.

  • Çeşitlendirilmiş bir portföy elde etmek için, düşük veya negatif korelasyonları olan varlık sınıflarını arayın, böylece biri aşağı hareket ederse diğerini etkisiz hale getirme eğiliminde olur.

  • ETF'ler ve yatırım fonları, portföyünüzü çeşitlendirecek varlık sınıflarını seçmenin kolay yollarıdır, ancak gizli maliyetler ve ticaret komisyonlarının farkında olunması gerekir.


Çeşitlendirme Nedir?


Çeşitlendirme, birçok finansal planlamacı , fon yöneticisi ve aynı şekilde bireysel yatırımcılar için bir savaş çığlığıdır . Farklı yatırımları tek bir portföyde harmanlayan bir yönetim stratejisidir. Çeşitlendirmenin arkasındaki fikir, çeşitli yatırımların daha yüksek getiri sağlayacağıdır. Ayrıca, yatırımcıların farklı araçlara yatırım yaparak daha düşük riskle karşılaşacaklarını da öne sürüyor.



Disiplinli Yatırım Yapmak


Çeşitlendirme yeni bir kavram değil. Geriye dönüp bakmanın sonucu


ile, dotcom çöküşü sırasında ve yine Büyük Durgunluk sırasında tökezlemeye başlayan piyasaların dönüşlerini ve tepkilerini arkanıza yaslayabilir ve eleştirebiliriz .


Yatırım yapmanın tam bir tepki değil, bir sanat formu olduğunu hatırlamalıyız, bu nedenle çeşitlendirilmiş bir portföy ile disiplinli yatırım yapma zamanı, çeşitlendirme bir zorunluluk haline gelmeden öncedir. Ortalama bir yatırımcı piyasaya "tepki verdiğinde", hasarın% 80'i zaten verilmiş demektir. Burada, çoğu yerden daha fazla, iyi bir hücum sizin en iyi savunmanızdır ve iyi çeşitlendirilmiş bir portföy , beş yıllık bir yatırım ufku ile birlikte çoğu fırtınanın üstesinden gelebilir.




  • Serveti Yaymak


Hisse senetleri harika olabilir, ancak tüm paranızı tek bir hisse senedine veya tek bir sektöre yatırmayın. Tanıdığınız, güvendiğiniz ve hatta günlük yaşamınızda kullandığınız bir avuç şirkete yatırım yaparak kendi sanal yatırım fonunuzu oluşturmayı düşünün .


Ancak hisse senetleri dikkate alınması gereken tek şey değildir. Ayrıca emtialara, borsa yatırım fonlarına (ETF'ler) ve gayrimenkul yatırım ortaklıklarına (GYO'lar) yatırım yapabilirsiniz . Ve sadece kendi ana üssünüze bağlı kalmayın. Bunun ötesinde düşünün ve küreselleşin. Bu şekilde, riskinizi etrafa yayarsınız ve bu da daha büyük ödüllere yol açabilir.


İnsanlar, bildiğiniz şeye yatırım yapmanın ortalama bir yatırımcıyı perakende odaklı bırakacağını, ancak bir şirketi tanımanın veya mal ve hizmetlerini kullanmanın bu sektöre sağlıklı ve sağlıklı bir yaklaşım olabileceğini iddia edeceklerdir.


Yine de çok uzağa gitme tuzağına düşmeyin. Kendinizi yönetilebilir bir portföyde tuttuğunuzdan emin olun. Gerçekten yetişmek için zamanınız veya kaynağınız olmadığında 100 farklı araca yatırım yapmanın bir anlamı yoktur. Kendinizi yaklaşık 20 ila 30 farklı yatırımla sınırlandırmaya çalışın.


  • Endeks veya Tahvil Fonlarını düşünün


Karışıma endeks fonları veya sabit gelirli fonlar eklemeyi düşünebilirsiniz . Çeşitli endeksleri izleyen menkul kıymetlere yatırım yapmak, portföyünüz için harika bir uzun vadeli çeşitlendirme yatırımı yapar. Bazı sabit gelirli çözümler ekleyerek, portföyünüzü piyasa oynaklığına ve belirsizliğine karşı daha da korumuş olursunuz . Bu fonlar, geniş endekslerin performansıyla eşleşmeye çalışır, bu nedenle belirli bir sektöre yatırım yapmak yerine tahvil piyasasının değerini yansıtmaya çalışırlar.


Bu fonlar genellikle düşük ücretlerle gelir, bu da başka bir bonus. Cebinizde daha fazla para demektir. Yönetim ve işletme maliyetleri, bu fonları çalıştırmak için gerekenler nedeniyle asgari düzeydedir.


  • Portföyünüzü Oluşturmaya Devam Edin


Yatırımlarınıza düzenli olarak ekleyin. Yatırım yapacak 10.000 dolarınız varsa, dolar-maliyet ortalamasını kullanın . Bu yaklaşım, piyasa oynaklığının yarattığı iniş ve çıkışların düzeltilmesine yardımcı olmak için kullanılır. Bu stratejinin arkasındaki fikir, belirli bir süre boyunca aynı miktarda para yatırarak yatırım riskinizi azaltmaktır.


Dolar maliyet ortalamasıyla, belirli bir menkul kıymet portföyüne düzenli olarak para yatırırsınız. Bu stratejiyi kullanarak, fiyatlar düşük olduğunda daha fazla, yüksek olduğunda daha az hisse satın alacaksınız.


  • Ne Zaman Çıkacağınızı Bilin


Satın alma ve tutma ve dolar-maliyet ortalaması sağlam stratejilerdir. Ancak yatırımlarınızın otopilota sahip olması, işyerindeki güçleri görmezden gelmeniz gerektiği anlamına gelmez.


Yatırımlarınızda güncel kalın ve genel piyasa koşullarındaki değişiklikleri takip edin. Yatırım yaptığınız şirketlere ne olduğunu bilmek isteyeceksiniz. Bunu yaparak, zararlarınızı azaltma, satma ve bir sonraki yatırımınıza geçme zamanının geldiğini de söyleyebileceksiniz.


  • Komisyonlara Dikkatli Olun


İşlem türü değilseniz, ödediğiniz ücretler için ne aldığınızı anlayın. Bazı firmalar aylık ücret alırken, diğerleri işlem ücreti alır. Bunlar kesinlikle biriktirebilir ve kar hanenize zarar verebilir.


Ne ödediğinizin ve bunun için ne aldığınızın farkında olun. Unutmayın, en ucuz seçim her zaman en iyisi değildir. Ücretlerinizde herhangi bir değişiklik olup olmadığı konusunda kendinizi güncel tutun.





53 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page