top of page

72 Kuralı Nedir?

72 Kuralı, yatırılan parayı belirli bir yıllık getiri oranında ikiye katlamak için gereken yıl sayısını tahmin etmek için yaygın olarak kullanılan hızlı ve kullanışlı bir formüldür.


Hesap makineleri ve Microsoft Excel gibi elektronik tablo programları, yatırılan parayı ikiye katlamak için gereken kesin zamanı doğru bir şekilde hesaplamak için yerleşik işlevlere sahipken, 72 Kuralı, yaklaşık bir değeri hızlı bir şekilde ölçmek için zihinsel hesaplamalar için kullanışlıdır. Alternatif olarak, yatırımı ikiye katlamanın kaç yıl süreceği göz önüne alındığında, bir yatırımın yıllık bileşik getiri oranını hesaplayabilir.


TEMEL ÇIKARIMLAR


  • 72 Kuralı, bir yatırımın değerinin ikiye katlanmasının ne kadar süreceğini, getiri oranına bağlı olarak hesaplayan basitleştirilmiş bir formüldür.

  • 72 Kuralı, bileşik faiz oranları için geçerlidir ve% 6 ile% 10 aralığına düşen faiz oranları için makul ölçüde doğrudur.

  • 72 Kuralı, GSYİH veya enflasyon gibi katlanarak artan her şeye uygulanabilir; yıllık ücretlerin bir yatırımın büyümesi üzerindeki uzun vadeli etkisini de gösterebilir.


72 kuralı borsa

72 Kuralı Nasıl Kullanılır

72 Kuralı, nüfus, makroekonomik sayılar, masraflar veya krediler gibi bileşik bir oranda büyüyen her şeye uygulanabilir. Eğer gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) yıllık% 4 büyür, ekonomi 72/4 = 18 yıl içinde iki katına çıkması beklenmektedir.


Yatırım kazançlarını tüketen ücretle ilgili olarak, 72 Kuralı bu maliyetlerin uzun vadeli etkilerini göstermek için kullanılabilir. Yıllık gider ücretlerinde % 3'lük bir ücret alan bir yatırım fonu , yatırım anaparasını yaklaşık 24 yıl içinde yarıya indirecektir. Kredi kartına% 12 faiz ödeyen bir borçlu (veya bileşik faiz uygulayan başka herhangi bir kredi türü), borçlu olduğu tutarı altı yıl içinde ikiye katlayacaktır.


Kural, para değerinin enflasyon nedeniyle yarı yarıya azalması için geçen süreyi bulmak için de kullanılabilir. Enflasyon% 6 ise, o zaman paranın belirli bir satın alma gücü yaklaşık 12 yılda yarısı değerinde olacaktır (72/6 = 12). Enflasyon% 6'dan% 4'e düşerse, bir yatırımın 12 yıl yerine 18 yılda değerinin yarısını kaybetmesi beklenir.


Ek olarak, 72 Kuralı, getiri oranının yıllık olarak artırılması şartıyla her türlü süre için uygulanabilir. Çeyrek başına faiz% 4 ise (ancak faiz yalnızca yıllık olarak birleştiriliyorsa), o zaman anaparayı ikiye katlamak (72/4) = 18 çeyrek veya 4,5 yıl sürecektir. Bir ülkenin nüfusu ayda% 1 oranında artarsa, 72 ayda veya altı yılda ikiye katlanacaktır.


Geçerlilikler

72 Kuralı, basit çıkar durumları için değil, bileşik faiz durumları için geçerlidir.

Bir yatırım veya bir krediye uygulanan faiz oranı genel olarak iki kategoriye ayrılır - basit veya bileşik.

  • Basit faiz , günlük faiz oranının anapara tutarı ile çarpımı ve ödemeler arasında geçen gün sayısı ile belirlenir. Birikmiş faizin anaparaya geri eklenmediği yatırımların faizini hesaplamak için kullanılır.

  • Bileşik faiz için faiz, ilk anapara üzerinden ve ayrıca mevduatın önceki dönemlerinin birikmiş faizi üzerinden hesaplanır. Bileşik faiz “faiz faizi” olarak düşünülebilir ve yatırılan paranın, sadece anapara tutarı üzerinden hesaplanan basit faize kıyasla daha hızlı bir oranda daha yüksek bir miktara büyümesini sağlayacaktır.


218 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page